Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Бизнис и креативне даме Србије 2012.

2903.jpg

Свечана додела признања „Бизнис и креативне даме Србије“, коју је по четврти пут организовао Клуб привредних новинара ове године одржана је  под покровитељством Председника парламента Небојше Стефановића, у Дому Народне Скупшине, Трг Николе Пашића број 13.

Председник Скупштине, Небојша Стефановић, изјавио је да ми о женама морамо да бринемо и да их учинимо равноправним. „Ви сте најзначајнији део нашег друштва и чиниоци у нашој привреди. Ви покрећете наше друштво. Будите упорне у ономе што радите, да неке будуће генерације буду поносне на нас“, поручио је Стефановић у свом обраћању најуспешнијим дамама.

 Жири Клуба привредних новинара одлучио је да додели  само једну Златну плакету,  признање Бизнис дама године и то Вери Ристић, директoрки,  предузећа Еkо Глобал (улагање у обновљиви ресурс – мини хидроцентрала и електрана на соларни погон МЕРДАРЕ).

 

Златна плакета Бизнис дама године - Вера Ристић, Еко Глобал

Госпођа Вера Ристић дуже од две деценије плива, и то успешно, водама приватног бизниса. Каже да се и сама чуди неким својим пословним потезима који би и за мушкарце искусније у бизнису били крупан залогај.

Учествовала је у припреми и изградњи мини хидроцентрале у Црној Трави, Тегошнице, Ливада и добијању градјевинских дозвола за остале мале хидроелектране у оквру Еко Енерго групе.

Пре месец дана завршен је још један пројекат Вере Ристић , а то је у овом тренутку највећа соларну електрану у Србији - Мердаре снаге 2 МW, у селу Матарова.

Пред госпођом Ристић су нови пословни изазови, пројекат гасификације града Крушевца и изградња ветрограда негде у Војводини,електрана на биомасу…

„Све овде присутне даме и све оне које немају прилику да се њихов труд, залагање и резултати јавно виде, заслужују признање, јер брину о својим породицама, ослонац су деци и мужевима, зарађују и боре се за своје место под сунцем“, изјавила је Вера Ристић, бизнис дама године. Она је додала и бити жена у Србији није лако, али да су жене упорне , не одустају, већ и после неуспеха иду даље.

 

 

Плакета Бизнис дама 2012.,  Marija Anargyrou Nikolić, Marketing director, Coca Cola HBC – Srbija d.o.o.(за иновативност у маркетингу)

Иновативни приступ  маркетингу   госпођа Мариа и  њен тим исказали су    креирајући  потпуно нов профил друштвено одговорног пословања бренда Вода Роса ; прва у оквиру компаније Coca-Cola Hellenic, бренд Вода Роса  лансирала је  боцу која је до 30 одсто биљног порекла и у потпуности је погодна за рециклажу. У сарадњи са  партнером WWF (Светским фондом за природу) покренута је акција под слоганом „Једна планета. Један дом. Сачувајмо га заједно“. При крају је трећа ЦРМ кампања која помаже превремено рођеним бебама...

 



Плакета Бизнис дама 2012., др Јованка Левић, Институт за прехрамбене технологије ФИНС  (за примену науке у прехрамбеној индустрији);

Др Јованка Левић руководи пројектом „Истраживање савремених биотехнолошких поступака у производњи хране за животиње у циљу повећања конкурентности, квалитета и безбедности хране“ (III46012), који је у категорији интегралних и интердисциплинарних пројеката, приликом конкурисања, био најбеоље оцењен у области биотехнологије и до сада је као резултат пројекта направљено 12 нових производа који су сви оцењени златним медаљама на Новосадском сајму 2011 и 2012 године. Резултат примене тих производа у исхрани животиња су нови функционални производи за људе анималног порекла (месо, млеко, јаја).



Плакета Бизнис дама 2012.
, Татјана Ђорђевић, АВМ Механик  (за добар пример самозапошљавања, развој домаће производње)

Њен рецепт за успех подразумевао је много истраживачког и припремног рада. Тако, 2010. године, уз помоћ средстава из пројекта „ПОКРЕНИ СЕ ЗА ПОСАО“ која су донирали компанија Филип Морис и невладина организација „Енека“ оснива предузеће АВМ Механик, чија је основна делатност машинска обрада метала. За кратко време Механик је направио изванредан пробој на тржиште а у 2012 години остварио је промет од око 80.000 еура...

 

 


Плакета Бизнис дама 2012., Сања Бугарски, власница фарме млечних крава “Стара” (за очување и унапређење развоја говедарства)

Сања Бугарски власница је фарме "СТАРА" која броји 120 млечних карава расе холнштајн. Она је производјач млека и кооперант суботицке Млекаре. На 120 хектара обрадиве земље газдинство госпође Бугарски производи и храну за своје животиње.Поред тога, Сања Бугарски је и председница Централне асоцијеције произвођача млека Војводине, највеће асоцијације овог типа код нас.

 

 


Плакета Бизнис дама 2012., Наташа Милановић, БИОСИЛ д.о.о. (за производњу и прераду органских произ
вода)

Наташа је сувласница и заменица директора предузећа Биосил доо, које је основано 1990. године, након освајања златне Еурека медаље у Бриселу за искоришћавање отпада из прехрамбене индустрије. Најпознатији производ фирме БИОСИЛ је ЕКО сок од цвекле, који је награђен бројним регионалним и домаћим признањима, а у Сеулу је добио је бронзану медаљу за патент који су осмислиле жене.
 

 



Плакета Бизнис дама 2012., Др Зорица Ђоковић, Школа “Дрво – арт” (за унапређење наставе )

Техничка школа Дрво арт успела је да привуче стране инвестиције. Радови ученика ове школе били су просле године уврстени у пратећи програм Сајма у Милану који је намењен младим талентима и образовним установама. Др Зорица Ђоковић учествовала је у пројекту Лидерство у образовању и савладала обуку на Институту за образовање у Лондону. Захваљујући томе она ће бити један од првих директора са лиценцом у Србији.
 

 



Плак
ета Бизнис дама 2012., Ана Брнабић, PEXIM Fondacija (за друштвено одговорно пословање)

Ана Брнабић, директорка  прве, приватне, непрофитне фондације, основане 2010. са седиштем у Београду и Скопљу. Циљ ове фондације јесте подршка талентованим студентима из Србије и Македоније да наставе студије на Универзитету Кембриџ.

 

 



Плакета Креативна дама 2012., Маријана Бутулија, уметничка директорка певачке групе “Прело” (за очува
ње српске традиционалне музике)

О компентенцији рада проф. Маријане Бутулије говоре бројна интернационална и домаћа признања. У мају прошле године Прело је освојило  Прву награду у Риминију на фестивалу традиционалне музике изворних група као и на Олимпијади младих у Београду . Први самостални албум у издању Голд продукције група Прело такође је објавила 2012. год.

 


Плакета Креативна дама 2012., Аја Јунг,  директорка  Београдског фестивала игре  (за организацију Фестивала)

Београдски фестивал игре се може похвалити истакнутом позицијом међу најбољим европским и светским плесним манифестацијама. Готово на самом почетку, Фестивал је добио награду Фонда Јелена Шантић, а UNESCO га је прогласио водећим плесним пројектом у региону Југоисточне Европе (2006), након чега је уследио пријем у Светску плесну алијансу.

"Награда је заиста тренутак у коме се човек замисли над оним сто је урађено, и унесе неки нови ентузијазам за оно што следи", изјавила је Аја Јунг, након уручења награде.
 

 


Плак
eта Креативна дама 2012., Прим. др Анка Станојчић ( за посвећеност струци и креативност )

Др Анка Станојчић шеф је Одсека амбуланте за дневне болести и чланица председништва нефролошке секције Српског лекарског друштва, ауторка 62 стручно-научна рада и коауторка 25.Власница је и активни писац блога “Блогоград” и ауторка две књиге - "Валцер" и "Румба".

 

 

 





Плакета Креативна дама 2012., Словенка Росић Вучић, WOLOS d.o.o. (за креативност у производњи трик
отаже)
 

Основне карактеристике трикотаже Wolos су оригинални дизајн, који је увек актуелан, као и квалитет производа израђених од природних материјала. Нови пројекти у области унапређења технологије, стална обука и образовање кадрова, омогућавају да се производи Wolos успешно пласирају у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, као и да се 2013. потпише први уговор за извоз у Русију, чија је реализација у току.

 




Плакета Креативна дама 2012., Ангела Клајнер,  Буцин салаш (за развој етно туризма)

Првих дана 2012. године отворен је Буцин салаш, у делу атара западно од Темерина.Посетиоци Буциног салаша поред трпезе сачињене од домаћих производа и амбијента који подсећа на стара времена налазе и комфор, квалитетан смештај и занимљиве пратеће садржаје, као што су спортски терени, јахање, вожња фијакером, лов и риболов.... Етно кућа „Буцин салаш“  добила је плакету Привредне коморе Војводине за квалитет услуга у 2012. години.




 

 

 

 




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
Biznis dama Srbije Ona 5 20.04.2013.
Uporne, spremne i uspešne žene Lisa O tome se priča 0 12.04.2013.
Vera Ristić Biznis dama godine Politika online 0 28.03.2013.
Izabrana Biznis dama 2012. Mondo 0 29.03.2013.
Direktorka preduzeća Eco Global, Vera Ristić Biznis dama godine Ekapija 0 29.03.2013.
Upornost je njihov zaštitni znak Danas Biznis 4 01.04.2013.
Одабрана Бизнис дама Привредни преглед Домаће фирме 17 29.03.2013.
Вера Ристић Бизнис дама године Политика Економија 10 29.03.2013.
Вера Ристић - Бизнис дама 2012. године Данас Економија 11 29.03.2013.
Имамо бизнис даму за 2012. годину 24. сата Економија 7 29.03.2013.











2012    2011    2010    2009