Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Скадарлија фест 2013.

skadarlijanagradjeni2013.jpg

Скадарлија фест, традиционала културно-туристичка манифестација, одржана је по осми пут, у петак, 13.септембра 2013. године, у организацији Удружења Скадарлија и КПН Клуба, а уз подршку бројних пријатеља Скадарлије, познатих песника, музичара, новинара и мајстора кулинарских вештина . Покровитељ Скадарлија феста је АМС Осигурање.


Фестивал уметности, вина и кулинарства отворен је у 18 часова, у кући Ђуре Јакшића у Боемској четврти. Скадарлија фест се организује у циљу промоције туристичких потенцијала града и очувања духа старог Београда, који још увек живи у Скадарлији.


"Заштитник Скадарлије” наредних годину дана, биће група Београдски синдикат, којој је симболично уручен кључ Скадарлије.  

Београдски синдикат


Када је објављен на “Јутјубу”, спот за песму “Балада Дисидента” за мање од 24 сата имао је 180.000 прегледа.


Критичари су ову песму оценили као  “први потенцијални кафански хип хоп евергрин у Срба, у коме је уз жичано милозвучје постигнута складна равнотежа између боемске меланхолије и националне драме”. Песма буди дух неких лепших, прошлих времена и представље присећање на дисиденате, песнике, писце и боеме који су се окупљали по кафанама и делили разне креативне и револуционарне идеје.


Београдски Синдикат постоји већ 13 година. Објавили су три албума - У децембру 2006. године, комплетан приход од издавања сингла „Они су“ био је намењен фонду за изградње сигурне куће за жртве насиља у породици. Имају издавачку кућу „Прохибиција”, а од фебруара прошле године учествују на трибинама о међусобном утицају система вредности и популарне културе, које се одржавају на факултетима и у средњим школама.


Медији их називају “најутицајнијим српским реперима”и тврде да  “не постоји група која је толико дубоко продрла у колективну свест формулацијама које до танчина описују дух времена”. Поруке које „Београдски синдикат“ шаље својим римама су љубав и заједништво.
Признање “Златна десетка” и ове године је припало онима који својим радом и делом дају допринос духу Београда и очувању његових вредности. Тако је Златна десетка припала др Видоју Голубовићу, “бележнику” историје старог Београда.

 



Др Видоје Голубовић



Др Видоје Голубовић ради у Институту за међународну политику и привреду у Београду и бави се изучавањем културно-историјског наслеђа, простора и његовим значајем са разних аспекта, подземним простором Београда, старим кафанама и старим називим – топонимима града, традицијом и обичајима простора и његовог утицаја на укупни друштвени и привредни живот кроз историју. Од 2002. године од изласка књига „Београд испод Београда“, „Механе и кафане Старог Београда“ и „Стари Београд топографски речник“, одржао је око 1000 предавања на теме подземних простора Београд, механа и кафана Старог Београда и топонима Београда. Господин Голубовић уредник је 12 зборника радова и мохнографија. Такође, у образовним институцијама ради као предавач и професор по позиву.

 



Ранка Јакшић



Златна десетка за емисију “ Странац у Србији” отишла је у руке  Ранки Јакшић, новинарки РТС-а. Сваког првог петка у месецу, на Другом програм Радио телевизије Србије, у 20 часова, у емисији “Странац у Београду” , новинар Ранка Јакшић нам прича приче о људима који никада нису сањали да ће живети у Србији.
Ранка Јакшић, ауторка емисије ‘Странац у Србији’, по образовању проф. италијанског језика, уредница је у редакцији документарног програма  РТС-а. На међународном фестивалу ‘Тоурфилм 2012’ у Италији госпођа Јакшић добила је признање за своју емисију. Поред емисије „Странац у Србији“, ауторка је и  серијала "Водич за правилно заљубљивање" и “Буди фин” објавила је и  збирку песама под називом  "Само за твоје очи”.

 




Аматерско културно - уметничко друштво  СРБИЈА



КУД Србија  добило је  признање за очување традиције народних игара. Аматерско културно - уметничко друштво  СРБИЈА 1967. основано  је као  фолклорна секција  ИМТ-а Постоји  вец 44 год на територији општине  Нови Београд и самим тим је једно од најстаријих друштава града Београда. Током досадашњег постојања остварили  су преко 130 гостовања у земљама европе а и шире. Одржали преко 4000 концерата врхунског квалитета у најеминентнијим светским дворанама, а у Београду су имали 83 концерата .
Од 1994. године  заједно са општином Нови Београд, орагнизатори су Сабора традиције и културе Срба, који се одржава на платоу Студенског града на Новом Београду. Кроз  секције  КУД-а је прошло преко 3000 деце и 1 500 омладинаца. На програму имају преко 60 кореографија које су постављали најбољи наши и европски кореографи . У свом раду освајали су највиша светска и европска признања.

 



Асоцијација шефова кувара Србије



Асоцијација шефова-кувара Србије добила је признање Златна десетка за промоцију националне  кухиње. Асоцијација шефова кувара Србије забележила је  у фебруару ове године велики успех на Интернационалном гастрономском фестивалу у Истанбулу на коме су учествовали кувари из 28 земаља света. Наш тим се вратио са 14 златних,  девет сребрних и осам бронзаних медаља, а укупном резултату се додаје и успех једног нашег члана који је са руском екипом освојио златну и сребрну медаљу. Екипа Асоцијације је бројала 25 чланова. Ово је први пут да нека наша екипа направи овакав успех. Циљ и задатак Асоцијације шефова кувара Србије је да развија националну кухињу,  да је приказује у свету и да је заштити као национални бренд.

 



Галерија АРТ зона



Галерија АРТ зона награђена је за пројекат “Београд-фотографија на платну” - Београд виђен оком фотографа који кроз објектив уме да пренесе љубав према урбаној лепоти. Поглед на свет кроз објектив фотоапарата је различит од осталих јер открива лепоту и скривени смисао за друге сасвим обичних призора. Београд као град са топлим људима и огромним креативним потенцијалом  је, захваљујући својој специфичној енергији, непресушан извор инспирације... Галерија Арт зона  поред класичних радова еминетних сликара, пружа нам кроз фотографије на платну један нов, модеран сувенир Бограда.



Посетиоци Скадарлија феста уживали су и у поезији кабареа “Арте брате”, песми и игри КУД Србија и скадарлијских оркестара, изложби фотографија Београд на платну, галерије Арт зона и изложби сувенира Звонка Огњановића “…уз скадарлијску јутровачу”.






 




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
Београдски синдикат заштитник Скадарлије Курир Култура 27 15.09.2013.
Дух старог Београда Вечерње новости Београд 29 14.09.2013.
Скадарлији у част Политика Синоћ у Београду 18 14.09.2013.
Скадарлија фест Вечерње новости Београд 28 12.09.2013.











2013    2012    2011    2010