Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Агро-биз Лидер 2011.

agro-lider-2011_4.png

Клуб привредних новинара, Друштво аграрних економиста Србије, Регионална Привредна Комора Новог Сада организовали су 15.05.2011. на 78. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду конференцију на тему: "Развојне и извозне шансе агро-привреде Србије", као и промоцију Агро-биз Лидера, у категоријама великих, средњих и малих предузећа односно газдинстава.

У свечаном делу Конференције жири научних радника, привредника и новинара доделио је признање Агро-биз Лидер, које се традиционално додељује за изузетне производне резултате, производе и научна достигнућа (једну златну плакету, пет плакета и девет статуета).
Конференцију је отворио: помоћник министра пољопривреде мр Милош Миловановић, у име организатора обратио се проф.др Миладин Шеварлић, председник жирија мр Гордана Радовић и представник РПКНС Драган Недељковић. У раду Конференције учествовали су: директор Управе за ветерину министарства пољопривреде Зоран Мићовић, директор Млекаре Шабац Зоран Матић, директор Института за воћарство Чачак Светлана Пауновић, Миодраг Шкорић, ХИПО БАНК, директор регионалне филијале Нови Сад и новинари КПН-а.

Златна плакете Агро-биз Лидер припала је предузећу: Неопланта А.Д.- категорија великих предузећа.

Добитницуи Плакете Агро-биз Лидер су: Институт за кукуруз Земун поље-за лидерску позицију у производњи сопствених хибрида кукуруза, Институт за воћарство, Чачак-за примену иновативних и научних метода у развоју воћарства, Хипо банка-кредитрање аграра, емисија „Бразде“ РТВ Војводина, Проф. арх. Божидар Петровић-за очување традиционалног народног градитељства.

Добитници Статуете Агро-биз Лидера су:

Вранић Фарм, Каћ-у категорији средњихпредузећа, Средња Пољопривредна школа Бач-за образовање младих кадрова у пољопривреди, газдинства:Газдинство Тиквић, Пожега производња расада, ZZ Nagy Ret- газдинство, Сомбор, Пољопривредно газдинство Шивољски Ђорђе, Удружење „Футошки купус“-за заштиту географског порекла футошког купуса, Владимир Возар-за органскупроизводњу, Милорад Трифуновић, пољопривредник из Лознице, Удружење грађана TIMACUM MAIUS -за допринос развоју сеоског туризма (Долина фест и Божићни фестивал у Нишевцу).

 


 Србија - плодно тло за инвестиције у агробизнису

 

Помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић изјавио је данас на 78. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду да је прошлогодишњи извоз пољопривредних производа од 2,2 милијарде долара "мали у односу на оно што држава жели да постигне".

Миловановић је на стручном скупу организованом у Конгресном центру Новосадског сајма рекао да је императив Министарства пољопривреде промена структуре извоза, како би се финализација производа подигла на већи ниво.

- Учешће примарне производње и даље доминира у нашем извозу и то је домаћи задатак за Министарство, али и за предузетнике да унапреде пословност, искористе подстицајне мере државе и својим производима дају нову вредност, рекао је он.

Миловановић је рекао да је учешће пољопривредне производње у 2010. чинило десет одсто бруто домаћег производа (БДП), а цео сектор агробизниса заузимао је четвртину БДП-а, што је одличан податак, али и доказ слабије продуктивности других привредних грана.

- Србија је плодно тло за инвестиције у агробизнису. Наша предност у односу на све друге земље кандидате за чланство у ЕУ је слободан пласман робе у земље ЦЕФТА споразума, Руску Федерацију, Турску, САД и ЕУ, рекао је Миловановић.
Додао је да на тржишта није лако ући и због тога би се требало "добро организовати и помоћи произвођаче подстицајним средствима, која су тренутно, на жалост, ограничена".

Према његовим речима, акценат Министарства у овој години ће бити унапређење сточарске производње, преко плаћања субвенција по грлу стоке од 25.000 динара и премија за испоручено млеко у износу од пет динара по литру.

Директор Управе за ветерину Зоран Мићовић рекао је да су у Србији усвојени кључни закони и елементи за хармонизовани извоз меса на страна тржишта, а у току су сталне контроле из иностранства "које показују да је наш систем добар".

- Иран има 35 објеката оспособљених за извоз на тржиште ЕУ, иако никада неће постати члан ЕУ. Ми смо донели све потребне прописе и сада чекамо да Европска комисија одреди листу објеката из којих ће бити дозвољен извоз у ЕУ, рекао је Мићовић.




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
Prezentacija Instituta za voćarstvo Čačak, održana na konferenciji 0
Zlatna plaketa Agro-biz lider dodeljena preduzecu Neoplanta Portal E-kapija 0 16.05.2011.
Dodeljene nagrade Agro-biz lider Emisija Brazde 0 15.05.2011.
Plaketa Agro-biz lider dodejena preduzeću Neoplanta Blic 0 15.05.2011.
Plaketa Agro-biz lider dodejena preduzeću Neoplanta Agropress 0 16.05.2011.
Dodeljena priznanja Agro-biz lider 24 sata 0 15.05.2011.
Додељена признања Агро-биз лидер Пољопривредник 3 16.05.2011.











2013    2012    2011    2010    2009    2007