Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Додељена признања Агро-биз лидер 2012.

Agrobiz2012, za sajti.jpg

Конференција Клуба привредних новинара „У сусрет Стратегији 2020- пољопривреда Србије на путу ка европском моделу одрживости развоја“, одржана под покровитељством Hypo Alpe Adria Banke обележила је други дан 79. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду а завршена је додељивањем традиционалних признања "Агро-биз лидер".
         - Приоритет у наредном периоду мора бити повећање конкурентности и рурални развој, како бисмо могли да конкуришемо за средства ИПАРД фондова. Основни проблем српског аграра огледа се у томе што не постоји стратегија руралног развоја, што спреачава пољопривредне произвођаче да конкуришу за средства из фондова ЕУ - нагласила је модераторка Конференције др Жаклина  Стојановић.
            Из Министарства пољопривреде стигла су уверавања да су за наредни буџетски период планиране нове, стимулативније, агро-економске мере, као и развој нових пракси, укључујући и информационе технологије. Шеф одсека за рурални развој у Министарству пољопривреде Србије, Драган Мирковић, најавио је да ће то министарство током године започети израду Националног програма руралног развоја од 2014. до 2020. године.
   - Основни концепт мера руралног развоја биће базиран на иновацијама примењивим у пракси, затим на заједничком тржишном наступу више привредних субјеката и спровођењу локалних стратегија развоја. Осим тога, веома је важно да сновни елементи Стратегије 2020. буду инкорпорирани у пољопривредну политику - истакао је Марковић и  изразио наду да ће се Србија што боље припремити за коришћење претприступних фондова ЕУ у области пољопривреде.
              Три основна циља Стратегије 2020. су раст приноса применом савремених технологија, повећање броја запослених стручњака и подизање нивоа конкурентности и извоза. Судећи према речима директора Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, Борислава Кобиљског, ти циљеви се на Институту већ примењују у пракси. Као позитиван корак оцењен је и активан допринос који је Србија дала изради Стратегије кроз Комитет за истраживања у пољопривреди (СЦАР).
             Према оцени Зорана Његована, професора на Пољопривредном факултету у Новом Саду, основни циљеви аграрне политике своде се на повећање продуктивности, подизање животног стандарда пољопривредних произвођача, стабилизацију тржишта и обезбеђивање извесности у снабдевању потрошача. Његован је подсетио и на неопходност хармонизације аграрне и руралне политике са стандардима Европске уније. На значај пољопривреде као стратешке привредне гране Србије, као и важност усаглашавања са европским стандардима указао је и Зоран Мићевић, директор Управе за ветерину у Министарству пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде. “Морамо своје прописе да ускладимо са стандардима земаља у које извозимо”, истакао је Мићевић.

 


Свечани део Конференције обележен је доделом признања"Агро-биз лидер" која жири Клуба привредних новинара наградјује изузетне производне резултате, инвестиције, иновативност и научна достигнућа.

 

Златна плакета Агро-биз лидер припала је компанији Промонт гроуп из Новог Сада.

 

Плакете Агро-биз лидер добили су:

 

-предузеће Мона - за инвестиције у рурална подручја (спој пољопривреде и туризма, као нови светски тренд),

-Хипо банка - за агрокредите,

-Институт за ратарство и повртарство Нови Сад - у области наука и струка,

-предузеће Алмекс - као пример добре приватизације фарми и агрокомплекса,

-Моравица д.о.о. - за заокружен процес производње “Од њиве до трпезе”,

-млекара "Лазар" - за пројекат “Обновљиви извори енергије” и изградњу биогас постројења.

 

Статуету Агро-биз лидер понели су:

 

-ратар Павле Ненадовић, који је остварио рекордну производњу житарица, 

-газдинство Ђурић- награђено за прераду аутохтоног воћа, 

-Мркшићеви салаши - признање за развој задругарства

-расадници "Топаловић"-   за допринос развоју културе становања као

-домаћинство Гортва Јожеф.

 

Признање Агро-биз лидер уручено је и новинару Радио-телевизије Србије (дописништво Зрењанин), Николи Божовићу за ангажовано праћење пољопривредног сектора.

 

У оквиру конференције одржана су и следећа предавања:

-Будућност пољопривреде Србије у ЕУ- Анализа стратешких докумената у програмском периоду до 2020 године, др Жаклина Стојановић, ванредни професор Економског факултета у Београду

-Одржива пољопривреда- политика агропривреде до 2020, проф. др Зоран Његован

-Пољопривреда 2014- 2020, Драган Мирковић, шеф одсека за рурални развој у Министарству пољопривреде Србије

-Пољопривреда Србије на путу ка европском моделу одрживости развоја, Борислав Кобиљски, директор Института за ратарство и повртарство у Новом Саду

-Презентација о HYPO banke аграрним кредитима

-USAID- Serbia Agribusiness Project- 5 godina podrške srpskom agrobiznisu, Горан Јањић, USAID

 




ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ



Будућност пољопривреде Србије у ЕУ- проф. др Жаклина Стојановић

Пољопривреда 2014- 2020

Одржива пољопривреда- политика агропривреде до 2020




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
У сусрет стратегији 2020 Пољопривредник 4 28-5.2012.
Kонкурентност је кључна реч за српски аграр Данас Бизнис 3 21.05.2012.
Агробиз лидери Вечернје новости Економија 6 15.05.2012.
Признања новинара Прес Вести дана 10 15.05.2012.
Агро-биз лидер за достигнућа у аграру Привредни преглед Домаће фирме 13 15.05.2012.
Награде за достигнућа у пољопривреди Политика Економија 10 15.05.2012.











2013    2012    2011    2010    2009    2007