Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Отворен пети "Скадарлија фест"

vjera-m.png

ПЕТИ "Скадарлија фест", традиционална манифестација на којој посетиоци могу да виде културна и туристичка остварења Београда и Србије везана за стари дух Београда и етно традицију, отворен је у суботу вече, 3. јула 2010. године у кући Ђуре Јакшића у Скадарској улици.

Ове године манифестација се одржава под називом "Покажимо свима шта Србија има". Скадарлија фест је један од ретких фестивала који негује стари дух Београда, доба Ђуре Јакшића, боемски живот и све што он са собом носи.

За заштитницу Скадарлије проглашена је глумица Вјера Мујовић, док је златну плакету за животно дело добио директор куће "Шешир мој" Влада Илић, познат као учесник бројних добротворних манифестација широм Србије.

Велика је част и привилегија бити чувар такве улице. Она није специфична само по духу и познатим именима српског глумишта, песништва и других уметника који су живот провели у Скадарлији, већ и по странцима, који, једном кад дођу, увек се враћају у боемску улицу - рекла је Мујовић.
Највиша признања за културна остварења припала су песнику Јаши Гробарову, певачкој групи "Прело" из Раковице, као и сликарки Софији Антонијевић, за изложбу таписерија коју су посетиоци могли да виде на месту где је кућа Ђуре Јакшића. Поред те изложбе, посетиоци ће моћи да виде и купе сувенире старих заната мајстора Звонка Огњановића, на тему "Скадарлија, сат и виолина", а кулинари који су овог пролећа обилазили ресторане представили су најбоље специјалитете. Плакете "Златна десетка" припале су предузећу "Вишњица ресторани", као и ресторанима "Маринада", "Орао", "Зорба" и "Шешир мој".

У уметничком програму учествовала је певачка група "Прело", оркестар "Шешир мој", глумица Ана Сакић имала је част да стекне титулу нове богиње вина, а за Златно вино Скадарлије изабран је Навипов Бели Мускат Отонел.

Традиционлани "Скадарлија фест" организује Удружење Скадарлија уз подршку бројних пријатеља Скадарлије, песника, музичара, новинара, као и мајстора кулинарских вештина.

 




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
Manifestacija Skadarlija fest (2009.) Večernje Novosti 29 04.07.2009.
Vjera Mujović boginja Skadarlija festa (Skadarlija fest 2009.) Press 26 04.07.2012.
Skadarlija fest počinje sutra (Skadarlija fest 2009.) Politika 23 03.07.2009.
Vikend druženje na manifestaciji Skadarlija fest (Skadarlija fest 2009.) Politika 25 01.07.2009.











2013    2012    2011    2010